niedziela, 18 grudnia 2011

Pychotka

Zachciało mi się ciasta. Wykwintnego...
Padło na Pychotkę , z blogu Moje Wypieki.

Pycha...

Składniki:
500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
200 g masła lub margaryny
6 żółtek
100g orzechów włoskich (w oryginale są migdały, ale ja wolę orzechy)

Na pianę:
6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę podzielić ją na pół. Dwie blachy o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a potem wykleić ciastem. Ciasto posmarować dżemem porzeczkowym, (można też powidłem).
Białka ubić na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Wymieszać delikatnie z mąką (ja to robię z najniższych obrotach miksera). Wyłożyć na dżem, posypać posiekanymi orzechami.
Piec w temperaturze 170 C około 40 minut.
Ja zrobiłam z 2/3 ilości składników i piekłam na płaskiej blasze z piekarnika. A po upieczeniu przekroiłam ciasto na pół. Natomiast krem zrobiłam z całej podanej ilości, nie zmarnował się :)

Składniki na krem:
2 szklanki mleka (500 ml)
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
200 g masła

Szklankę mleka zagotować z cukrem. W drugiej szklance rozmieszać mąkę i żółtka, wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać, aż się zetnie.
Budyń wystudzić.
Miękkie masło zmiksować na puch, dodawać partiami budyń.

Ciasto przełożyć masą, układając obydwa kawałki orzechami do góry. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Smacznego!




6 komentarzy:

annaz pisze...

hmm wygląda bardzo apetycznie!

n i k a pisze...

też już od jakiego czasu czaję się na 'pychotkę'. u Ciebie również wygląda bardzo zachęcająco! :)

Tyna pisze...

Czy Pychotka może nie być pyszna?;) Cudo, chętnie też skorzystam z tego przepisu:)

Dusia pisze...

nazwa się musiała skąd wziąć :)

Kaś pisze...

nazwa bardzo adekwatna :)

Anonimowy pisze...

Uwielbiam to ciasto.