środa, 26 czerwca 2013

Nalewka z zielonych orzechów włoskich

Na kłopoty żołądkowe. Przy niestrawności, rotawirusie i wzdęciach.
Dorośli - jedną "pięćdziesiątkę" czystą, nierozcieńczoną. Dzieciom podaję łyżkę nalewki wymieszaną z pół szklanki wody.
Oho, zaraz ktoś mnie posądzi, że zmuszam małoletnich do picia alkoholu ;) ale ta nalewka już kilkukrotnie pomogła moim dzieciom przy zatruciu pokarmowym.
Czas jest teraz idealny aby ją zrobić. Orzechy na drzewach są już spore, ale jeszcze miękkie i dobrze się kroją. Uważajcie tylko na ręce - krójcie w rękawiczkach bo niemiłosiernie brudzą.

Składniki
0,5kg zielonych orzechów włoskich, zerwanych z drzewa pod koniec czerwca
10 dag cukru
szklanka wódki (w wersji mocniejszej może być szklanka spirytusu)

Orzechy zrywamy z drzewa kiedy są jeszcze niedojrzałe i miękkie, tak że można je pokroić. Koniec czerwca, początek lipca to idealny czas. Orzechy płukany obficie zimną wodą i suszymy. Kroimy na ćwiartki.
Układamy w słoiku i zasypujemy cukrem. Potrząsamy aby cukier "dotarł wszędzie" i przykrywamy gazą. Już drugiego dnia orzechy puszczają dużo soku. Pozostawiamy je na 5-7 dni, mieszając codziennie. Po tym czasie dolewamy do orzechów wódkę/spirytus i pozostawiamy na 6 tygodni.
Po tym czasie nalewkę filtrujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Pozostawiamy jeszcze 1-2 miesiące aby "dojrzała".


8 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Ja dodaję jeszcze ziele piołunu i goździki.

Sylwia pisze...

czy wodke dolewamy do tego syropu czy odlewamy syrop i zalewamy tylko orzechy?

Anonimowy pisze...

@Sylwia, nic nie odlewamy. Wódkę dolewasz do orzechów i syropu.

Anonimowy pisze...

To jest najłatwiejszy przepis.

Anonimowy pisze...

Czy po dolaniu spirytusu dalej zostawiamy przykryte gazą czy zakręcamy słoik ?

Anonimowy pisze...

Dla mnie ta nalewka jest najgorsza jaką kiedykolwiek zrobiłam/piłam. Chyba po prostu mi nie wyszła :(

henryk pisze...

a ja już częstowałem ze trzech i wszyscy chwalili ,nawet żona,oczywiście zrobiłem kilkanaście porcji wg,tego przepisu

Anonimowy pisze...

Zrobiłam, nalewka lecznicza, więc smaczna być nie musi. Dziękuję za przepis, jest prosty i najważniejsze, że "nie może nie wyjść"