Nie trzeba nic piec.
W oryginale jest galaretka brzoskwiniowa i brzoskwinie w puszce wyłożone na ostatnią masę, ale ja zamiast tego dałam dżem z czarnej porzeczki i galaretkę z owoców leśnych, żeby trochę przełamać smaki. Oryginalne ciasto jest bardzo słodkie.
No i te krakersy. Można zastąpić je herbatnikami, ale słony smak nadaje ciastu charakteru.
Składniki:
2 paczki prostokątnych krakersów
mała puszka masy krówkowej
kilka łyżek płatków migdałowych
słoik dżemu z czarnej porzeczki
I masa:
2 szklanki mleka
opakowanie kokosu (100g)
pół kostki masła
2/3szklanki cukru
1/2 szklanki mąki (2 łyżki ziemniaczanej i reszta pszennej)
Gotujemy szklankę mleka z cukrem i kokosem. Drugą szklankę mieszamy z mąkami, wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy budyń.
Kiedy masa ostygnie, miksujemy z miękkim masłem
II masa
500ml śmietany kremówki 30%
galaretka z owoców leśnych
1/2szklanki wody
Galaretką rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno, na koniec delikatnie wlewamy ostudzoną galaretką (dalej miksując)
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę krakersów i wykładamy masę kokosową. Na to druga warstwa krakersów, a na nią masa krówkowa. Wykładamy kolejną warstwę krakersów, a na nią dżem porzeczkowy, a następnie masę śmietanową. Posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi (uwaga trzeba uważać bo płatki szybko się przypalają podczas prażenia)
Proste, prawda?
21 komentarzy:
Bardzo ciekawa propozycja :)
Bardzo mi się podoba to ciasto:)
pysznie się prezentuje.
a że bez pieczenia? i co z tego! jest naprawdę wykwintny.
ależ obłędnie wygląda!
Wygląda bardzo wykwintnie, a do tego pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
bez pieczenia - dodatkowa zaleta, bo robi się prawie samo :D
to ciasto nie wygląda na takie super łatwe, więc nieobecność sałatki na pewno została zrekompensowana słodko:-)
Bardzo podoba mi się to ciasto! Słodkie i szybko się robi, musze wypróbować.
W koncu udalo mi sie wyprobowac przepis, wszystkim bardzo smakowalo :) Polecam dalej :D
http://piknikowo.blogspot.com/2012/03/ciasto-bez-pieczenia-krowka-porzeczka-i.html
jaka blacha?
pyszne,mąż był zachwycony;-)polecam:-P
Rewelacyjne ciasto, szybkie, smaczne i pięknie wygląda !!!
Witam. Zamierzam w najbliższym czasie zrobić to ciacho ( wygląda bardzo apetycznie :)) i mam pytanie czy równie dobrze będzie tu pasował dżem wiśniowy? Z góry dziękuję za opinię. Pozdrawiam.
Oczywiście może być dżem wiśniowy. Każdy który jest lekko kwaśny będzie się nadawał. Można wtedy dodać galaretkę dopasowaną smakiem do dżemu.
Kasiuniu, pycha.... :-D
Jakie wymiary blachy? Jak uprażyć płatki migdałowe? Cukier kryształ? Jaka pojemność masy krówkowej? Ile sztuk krakersów mniej więcej potrzeba? Śmietanka ma być schłodzna przed ubiciem? Sypkie składniki przesiewamy?
Blacha o wymiarach 22 x 28 albo podobna (jak będzie mniejsza, ciasto wyjedzie po prostu wyższe).
Płatki migdałowe prażę wrzucając je na rozgrzaną suchą patelnię i mieszam cały czas, żeby się nie przypaliły, prażę kilka chwil, aż będą złotobrązowe.
Cukier oczywiście kryształ, masa krówkowa ok. 400g, zależy od firmy. Krakersów nie potrafię powiedzieć ile wchodzi bo nigdy nie liczyłam na sztuki :)
Śmietanka do ubicia prosto z lodówki (inaczej się nie ubije). Suchych składników nie przesiewam.
pozdrawiam
Katarzyna
"Opakowanie kokosu"- chodzi o wiórki kokosowe ?
Tak wiórki kokosowe��
Biorę się dziś za wykonanie już któryś raz z koleji, często do niego wracam nie doś że wyśmienicie wygląda to jeszcze lepiej smakuje
Prześlij komentarz