wtorek, 14 lutego 2012

WyQintny placek bez pieczenia :)

Moje życie nabrało rozpędu. A raczej pędzi jak szalone. Odkąd pracuje, brakuje mi czasu na wszystko. Na sen, na spotkania ze znajomymi, na gotowanie. Nie to żebym nigdy wcześniej nie pracowała, ale nie miałam wtedy dwójki dzieci, w tym marudnego ząbkującego synusia, który teraz robi z czwórkę, albo nawet piątkę pociech. Efekt tego jest taki, że ostatnio było mi wstyd, bo miałam gości, a nie było sałatki. Nawet najprostszej nie udało mi się zrobić. No trudno. Nadrobiłam ciastem. Pysznym, bardzo wykwintnym i niezwykle łatwym do wykonania.
Nie trzeba nic piec.
W oryginale jest galaretka brzoskwiniowa i brzoskwinie w puszce wyłożone na ostatnią masę, ale ja zamiast tego dałam dżem z czarnej porzeczki i galaretkę z owoców leśnych, żeby trochę przełamać smaki. Oryginalne ciasto jest bardzo słodkie.
No i te krakersy. Można zastąpić je herbatnikami, ale słony smak nadaje ciastu charakteru.



Składniki:
2 paczki prostokątnych krakersów
mała puszka masy krówkowej
kilka łyżek płatków migdałowych
słoik dżemu z czarnej porzeczki

I masa:
2 szklanki mleka
opakowanie kokosu (100g)
pół kostki masła
2/3szklanki cukru
1/2 szklanki mąki (2 łyżki ziemniaczanej i reszta pszennej)
Gotujemy szklankę mleka z cukrem i kokosem. Drugą szklankę mieszamy z mąkami, wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy budyń.
Kiedy masa ostygnie, miksujemy z miękkim masłem

II masa
500ml śmietany kremówki 30%
galaretka z owoców leśnych
1/2szklanki wody
Galaretką rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę ubijamy na sztywno, na koniec delikatnie wlewamy ostudzoną galaretką (dalej miksując)

Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę krakersów i wykładamy masę kokosową. Na to druga warstwa krakersów, a na nią masa krówkowa. Wykładamy kolejną warstwę krakersów, a na nią dżem porzeczkowy, a następnie masę śmietanową. Posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi (uwaga trzeba uważać bo płatki szybko się przypalają podczas prażenia)
Proste, prawda?

19 komentarzy:

Daria Anna pisze...

Bardzo ciekawa propozycja :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Bardzo mi się podoba to ciasto:)

Karmel-itka. pisze...

pysznie się prezentuje.
a że bez pieczenia? i co z tego! jest naprawdę wykwintny.

bistro mama pisze...

ależ obłędnie wygląda!

Lovelykate pisze...

Wygląda bardzo wykwintnie, a do tego pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

Cytrynka pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Cytrynka pisze...

bez pieczenia - dodatkowa zaleta, bo robi się prawie samo :D

asieja pisze...

to ciasto nie wygląda na takie super łatwe, więc nieobecność sałatki na pewno została zrekompensowana słodko:-)

Smacznie Zdrowo Tanio pisze...

Bardzo podoba mi się to ciasto! Słodkie i szybko się robi, musze wypróbować.

Tayena pisze...

W koncu udalo mi sie wyprobowac przepis, wszystkim bardzo smakowalo :) Polecam dalej :D

http://piknikowo.blogspot.com/2012/03/ciasto-bez-pieczenia-krowka-porzeczka-i.html

Anonimowy pisze...

jaka blacha?

Anonimowy pisze...

pyszne,mąż był zachwycony;-)polecam:-P

Anonimowy pisze...

Rewelacyjne ciasto, szybkie, smaczne i pięknie wygląda !!!

Anonimowy pisze...

Witam. Zamierzam w najbliższym czasie zrobić to ciacho ( wygląda bardzo apetycznie :)) i mam pytanie czy równie dobrze będzie tu pasował dżem wiśniowy? Z góry dziękuję za opinię. Pozdrawiam.

Katarzyna pisze...

Oczywiście może być dżem wiśniowy. Każdy który jest lekko kwaśny będzie się nadawał. Można wtedy dodać galaretkę dopasowaną smakiem do dżemu.

Anonimowy pisze...

Kasiuniu, pycha.... :-D

Anonimowy pisze...

Jakie wymiary blachy? Jak uprażyć płatki migdałowe? Cukier kryształ? Jaka pojemność masy krówkowej? Ile sztuk krakersów mniej więcej potrzeba? Śmietanka ma być schłodzna przed ubiciem? Sypkie składniki przesiewamy?

Katarzyna pisze...

Blacha o wymiarach 22 x 28 albo podobna (jak będzie mniejsza, ciasto wyjedzie po prostu wyższe).
Płatki migdałowe prażę wrzucając je na rozgrzaną suchą patelnię i mieszam cały czas, żeby się nie przypaliły, prażę kilka chwil, aż będą złotobrązowe.
Cukier oczywiście kryształ, masa krówkowa ok. 400g, zależy od firmy. Krakersów nie potrafię powiedzieć ile wchodzi bo nigdy nie liczyłam na sztuki :)
Śmietanka do ubicia prosto z lodówki (inaczej się nie ubije). Suchych składników nie przesiewam.
pozdrawiam
Katarzyna

Unknown pisze...

"Opakowanie kokosu"- chodzi o wiórki kokosowe ?