piątek, 23 września 2011

Blachowe warzywa czyli jesienna zapiekanka

Liście w parku żółkną. Chodzę między drzewami z córką i zbieramy kasztany. Nadziwić się nie mogę, że to już jesień...
W warzywniaku kupuję kończące się już cukinie. I papryki. I pomidory. Znowu myślę jak będę tęsknić za latem, za tym kolorowym warzywnym szałem... Jestem stanowczo uzależniona od warzyw ...i od czosnku :)
Ta zapiekanka jest pysznym spełnieniem moich uzależnień. Kolorowe warzywa i czosnek zapiekany w łupinach, który po wyciągnięciu z piekarnika, smaruje się jak masło...





Składniki:
kilka papryk
2 cukinie
2 cebule czerwone
1 cebula biała
kilka pomidorów, najlepiej Lim
oliwa
zioła jakie lubicie (u mnie tymianek i pieprz ziołowy)
czosnek - kilka ząbków
ser żółty - ile lubicie


Warzywa myjemy, papryki i pomidory kroimy w ćwiartki, cukinię ze skórką w grubsze plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy cukinię i paprykę, posypujemy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami. Na to kładziemy cebulę. Spryskujemy wszystko oliwą. Czosnek kładziemy w łupinach gdzieś z boku - po upieczeniu jest miękki i można nim smarować warzywa. Wkładamy blachę do rozgrzanego piekarnika (200C) i zapiekamy około 40 min. Po tym czasie posypujemy warzywa startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze chwilę ( 10 min)













3 komentarze:

pepa w kuchni pisze...

Uwielbiam pieczony czosnek, zwlaszcza w konfiguracji z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem ;) Polecam.

monami pisze...

przepyszny obiad!

Duś pisze...

dla mnie bomba, uwielbiam te wszystkie warzywa!