niedziela, 11 grudnia 2011

Makaron po włosko-grecku ;P

Nie wiem czy po włosku czy po grecku. Za Włochami przemawia makaron, za Grecją oliwki. (Za Polską - suszone grzyby :P) A za całym daniem przemawia to że robi się go w 15 minut, jest pyszne i sycące.

Składniki:
200g makaronu pene (u mnie kolorowy ze szpinakiem i pomidorami)
2 dag suszonych grzybów - u mnie prawdziwki
jedna mała cukinia taka około 350g
1 cebula
1 ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka śmietany
1-2 łyżki czarnych oliwek

Makaron gotujemy al dente.
Grzyby zalewamy 1/4  szklanki wrzącej wody i odstawiamy na 15 min.
Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Cukinię kroimy na pół, a potem w cienkie pasma (obieraczką do warzyw). Grzyby wyciągamy z zalewy  i kroimy w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy cukinię i grzyby, chwilę dusimy i dolewamy wodę z grzybów, dusimy do miękkości. Łyżkę śmietany rozrabiamy z odrobiną gorącego sosu (można dać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej - jeśli chcemy żeby sos był bardzo gęsty) i wlewamy na patelnię. Dodajemy odcedzony makaron i mieszamy. Nakładamy do miseczki i posypujemy oliwkami
Smacznego!

Brak komentarzy: