Znaleziony na blogu niezawodnej Dorotus i jak to zwykle u niej bywa - wypiek pierwsza klasa.
Całkiem chlebowy jak na chleb z trocin, najlepszy jaki jadłam. A będąc kiedyś na dukanie jadłam całkiem sporo.
Może zresztą na Dukana wrócę.
Wiosna idzie, kilogramów za dużo.
A Dukan bardzo mi służył. Wiem, że nie wszystkim służył... Mi służył :)
Składniki:
3 jajka
8 łyżek otrębów owsianych (dałam mielone - zmieliłam w młynku)
16 łyżek otrębów pszennych
10 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
5 łyżek naturalnego jogurtu (dałam kefir, nie miałam jogurtu)
3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych
5 łyżek letniej wody
pół łyżeczki soli
Wszystkie składniki mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (albo silikonowej). Ciasto wychodzi dosyć rzadkie.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 minut. Pieczemy przez 10 minut w temp. 200 C, a potem kolejne 15-20 minut (u mnie 25 prawie) w temp. 180C. Studzimy na kuchennej kratce.
11 komentarzy:
Czym zastąpić melko ?
Szczerze mówiąc nie wiem.
Moj chleb nie wyrosl mimo iz robilam wedlug przepsu:( czy bialka nie trzeba ubic osobno?
otreby zmielone nie dzialaja tak jak powinny,czytalam,ze nie mozna ich mielic na tej diecie.
Polecam, pyszny i pożywny !!!
Pyszny!! Jak prawdziwy razowy! Górę posypuję sezamem. Na stałe wszedł do mojego menu.
Upiekłam tak jak w przepisie z jedną delikatną zmianą - miałam tylko 3 łżzki otrębów owsianych więc uzupełniłam je o 7 łyżek otrębów żytnich i chleb wyszedł boski. Polecam wszystkim. Świetna alternatywa dla "sklepowego". Co do zastąpienia mleka w proszku to myślę, że można się pokusić o np. 5 łyżek mąki kukurydzianej, łyżkę sezamu i 4 łyżki serwatki/maślanki i też powinno się sprawdzić :-)
Zrobiłam odydwa przepisy dodając do zapiekani szparagi i pieczarki - wszystko znakomite!!! dziękujemy!!
Piekę go już chyba setny raz z tego przepisu i jest to zdecydowanie najlepszy z chlebów ala Dukan. Nie wiem czemu wcześniej nie dałam komentarza, ale dziś właśnie się piecze i pachnie tak smakowicie, że aż nie mogę się doczekać! Z mojego doświadczenia wynika, że bez względu na to czy dodamy kefir, jogurt czy śmietanę zawsze wychodzi pyszny. Świetny też w wersji ze słonecznikiem lub innymi pestkami czy z siemieniem lnianym. Bardzo polecam nie tylko tym na diecie :-)
Przepyszny chlebek. . . . . Najlepszy jaki jadłam (dodam że nie miele otrębów )
Prześlij komentarz