To ulubione ciasto mojego męża. Prosty ciemny spód, a na nim budyniowy krem migdałowy posypany startą gorzką czekoladą.
Prosto, bardzo prosto. I pysznie :)
Składniki na ciasto:
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
80 g masła
1 jajko
3 łyżki kakao
2 szklanki mąki minus 2 łyżki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki (z lekką górką) mąki ziemniaczanej
2 łyżki (z lekką górką) mąki pszennej
200 g miękkiego masła
2-3 łyżki soku z cytryny
kilka kropel olejku migdałowego
dodatkowo: starta gorzka czekolada do posypania
Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i sodą, przesiać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, dodać jajko nadal ucierając, dodawać naprzemiennie mleko i przesianą mąkę.
Ciasto wyłożyć do blachy (20x25 cm - można do większej, wtedy ciasto będzie niższe) Można też upiec w tortownicy - średnica 26 cm) nasmarowanej masłem, lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Włożyć do nagrzanego piekarnika (175 C), piec ok 30 minut - do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu - ciasto lekko wystudzić,wyjąć z blachy i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Zagotować szklankę mleka z cukrem. W drugiej rozmieszać obydwie mąki. Wlać do gorącego mleka, zamieszać i gotować (cały czas mieszając) na małym ogniu, aż budyń lekko zgęstnieje. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Pomału, łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, za każdym razem mieszając do połączenia składników. Na koniec dodać sok z cytryny i kilka kropel olejku migdałowego.
Gotowy krem wyłożyć na wystudzony spód, posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
2 komentarze:
Proste, a jakie eleganckie i dobre! :]]
A kakaowy spód ciastowy jest taki delikatny, podobny troszkę do biszkoptu, czy raczej bardziej zbity/cięższy?
Pozdrawiam!
N.
Raczej lekki biszkoptowy
Prześlij komentarz