Idzie jesień i niedługo kończyć się będzie papryka i cukinia. Wiem, że można je kupić cały rok w marketach, ale cena i smak nie zachęcają do robienia z nich potraw. Dlatego póki jeszcze są, chcę najeść się na zapas, tak żeby mi się znudziło. Choć wiem, że i tak będę w zimie za nimi tęsknić...
Składniki:
5 papryki róznokolorowe
2 cebule
4 pomidory
1 duża cukinia
2 papryczki peperoni
150g kostki sojowej
sól i pieprz do smaku
odrobina oliwy (używam takiej w spryskiwaczu)
2 ząbki czosnku
natka pietruszki do posypania
Na rozgrzanej oliwie szklimy cebulę pokrojoną z półplasterki i peperoni pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę smażymy, dodajemy paprykę pokrojoną w paski i dusimy około 10 minut, dodajemy cukinię i pomidory pokrojone w kostkę.
Kostkę sojową zalewamy gorącą wodą i trzymamy pod przykryciem około 3 minuty. Dodajemy do lecza i chwilę dusimy. Dodajemy roztarty czosnek i doprawiamy do smaku.
Smacznego!
1 komentarz:
Taka wersja lecza bardzo mi odpowiada. Nigdy nie wpadłam na to, by dodać do niego kostkę sojową
Prześlij komentarz