sobota, 21 stycznia 2012

Domowe batoniki musli z otrębami

Zegarek znowu zadzwonił za wcześnie. Schowałam głowę w poduszkę.... Jeszcze 5 minut.
Minęło. Głos męża "nie wstajesz?". Rzut oka na zegarek. 7.30. Cholera spóźnię się...
W takie dni, nie mam czasu szykować śniadania. A moja żelazna zasada brzmi :nie wychodź z domu bez śniadania.
Zbiegając więc z córką po schodach porwałam 2 batoniki. Dobrze, że je wczoraj upiekłam...

Składniki:
150g otrębów (daję pół na pół owsiane i pszenne)
70g masła
4-5 łyżek syropu z agawy / miodu / syropu klonowego
3/4 szklanki miękkich bakalii (suszonych śliwek, rodzynek, suszonych moreli)
1/2 szklanki twardych bakalii (orzechy włoskie, płatki migdałowe, orzech laskowe)
3 łyżki wiórków kokosowych
2 jajka

Masło roztapiamy z syropem (miodem) i mieszamy. W misce łączymy otręby i wiórki kokosowe, Dodajemy rodzynki i pokrojone w kostkę śliwki i morele. Orzechy siekamy drobno a płatki łamiemy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy masło i jajka. ponownie mieszamy i wykładamy cienką warstwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ew. na silikonową). Pieczemy 20-25 min w temp. 170C
Jeszcze ciepłe kroimy na kawałki i zostawiamy na kratce od ostygnięcia.
SMACZNEGO!

Przepis znaleziony tu

7 komentarzy:

slyvvia pisze...

No nie! Muszę w końcu zrobić domowe batoniki, bo zabieram sie do nich od bardzo bardzo dawna :D

asieja pisze...

świetne śniadanie!

Cytrynka pisze...

Takie domowe batoniki to świetna sprawa. Dobrze mieć kilka takich ukrytych w szafce, szufladzie czy torebce :)

Agata pisze...

Świetny przepis,mój synek lubi takie batoniki tylko kupne, wolałabym sama mu upiec, czy można zrobić je bez wiórków koko lub je czymś zastąpić, czy te wiórki pełnią jakąś rolę czy tylko dla smaku?

Agata pisze...

jeszcze zapytam: czy można dodać np. słonecznik, siemię lniane lub tym podobne?

Katarzyna pisze...

Wiórki tylko dla smaku, spokojnie możesz je zastąpić siemieniem czy słonecznikiem :)

Agata pisze...

bardzo dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam ciepło i smacznie:)