Spis treści
- Dania w 15 minut (7)
- Dieta Dukana (2)
- Metoda Montignac (21)
- na obiad (11)
- na zdrowie (7)
- niekoniecznie kuchenne (1)
- Pieczywo (11)
- Przetwory (17)
- Różne (2)
- Sałtaki (3)
- Słodkości (18)
- z % (5)
- Z pełnego ziarna (20)
- zakwas (6)
- zamiast sklepowe-DOMOWE (14)
- Zapiekanki (5)
- zupy (5)
niedziela, 26 sierpnia 2012
Sałataka "gyros" z cukini i ogórków
Uprawiam działkę...
Między pracą, a odbieraniem dzieci z przedszkola, gotowaniem i sprzątaniem, trafia się czasem chwila kiedy mogę pojechać tam sama. Rozkoszuję się wtedy widokiem moich eko-roślinek. Niczego nie pryskam, wychodzę, że założenia, że jak mam jeść pryskane to wolę kupić w sklepie. Wobec powyższego pomidory zeżarła mi jakaś zaraza, jabłka są tak robaczywe, że nadają się tylko na ocet. Mrówki obgryzły całą rzodkiewkę.
Ale cukinia rośnie :) Nic jej nie tyka, jest piękna. I jest jej tyle, że oprócz bieżącej konsumpcji, przerabiam ile się da na zimowe zapasy.
Dostałam też kilka eko-worków ogórków, dokupiłam trochę cebuli i od kilku dni robię sałatkę.
Ulubioną mojej córki...
Niby pracochłonna, ale podzielona na etapy, przez co robi się ją "przy okazji".
Składniki:
2 kg ogórków
2 kg cukinii
0,8kg cebuli
główka czosnku
2 szklanki octu
12 łyżek oliwy
5 łyżek soli
0,6 kg cukru
opakowanie "przyprawy do gyrosa" firmy Kamis
Ogórki i cukinię myjemy i kroimy w plastry (zrobiłam to malakserem). Cebulę kroimy w piórka. Dodajemy sól, przeciśnięty przez prasę czosnek, oliwę lub olej i przyprawę do gyrosa. Mieszamy i odstawiamy na 6h. Po tym czasie dodajemy cukier i ocet, dokładnie mieszamy ,tak aby cukier się rozpuścił i odstawiamy na 12h.
Następnie sałatkę wkładamy do umytych słoiczków, dolewając zalewę, która utworzyła się w misce.
Zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.
Gorące słoiki kładę do góry dnem pod kocem i pozostawiam do wystygnięcia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
5 komentarzy:
Ooo, jestem bardzo ciekawa jej smaku. Uwielbiam przyprawę do gyrosa, ale nigdy nie próbowałam jej łączyć z takimi dodatkami. Muszę zrobić!
sałatka gyros - jedna z ulubionych!:)
ależ interesujące! pycha ;]
Czegoś takiego jeszcze nie widziałam, ale na pewno się skuszę :) Polecam też swoją Gyros sałatka, która mam nadzieję też będzie smakować :)
Jak długo pasteryzować na sucho. w piekarniku ?
Prześlij komentarz