niedziela, 19 stycznia 2014

Śledzie po wiejsku

Nie mam dziś weny do pisania wstępu.
Rzeknę więc tylko, że śledzie są pyszne...
Najlepsze z jajkiem na twardo i majonezem :)

Składniki:
0,5 kg solonych śledzi z zalewy
2 duże cebule
szklanka (albo troszkę więcej)  mieszanki oliwy i oleju (pół na pół)
po 4-5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
2-3 liście laurowe
2 - 3 ziarna jałowca

Śledzie odcedzam z  zalewy i moczę w przegotowanej zimnej wodzie kilka godzin. Zmieniam wodę 2-3 krotnie.
Wymoczone śledzie odsączam na sicie i kroję na 2-3 części w zależności od wielkości płatów.
Cebulę kroję w półplasterki
W słoiku (ok 1l pojemności) układam warstwę cebuli, wrzucam po część ziaren ziela, pieprzu i jałowca, dodaję 1 liść laurowy i pierwsza warstwę śledzi. Zalewam mieszanką oleju i oliwy. Układam kolejno warstwy cebuli z przyprawami i śledzi zalewając zalewą. I tak do wyczerpania zapasów :)
Na samej górze zostawiam warstwę cebuli. Zakręcam słoik i potrząsam nim tak aby oliwa dotarła do wszystkich zakamarków. W razie  potrzeby uzupełniam ją.
Odstawiam do lodówki na 3-4 dni do "przegryzienia".
Najlepsze z jajkiem na twardo i majonezem :)