Dlatego ostatnio szukam prostych i szybkich przepisów. Czegoś co da się ugotować w 15 min, by szybko zaspokoić głód kiedy wrócę po całym dniu do domu. Czegoś co można ugotować rano przed pracą i zabrać ze sobą na drugie śniadanie. I żeby to było SSZ czyli smaczne, szybkie i zdrowe...
To danie takie właśnie jest...pod warunkiem, że wcześniej ugotujecie soczewicę ;)
Składniki:
200g kolorowego makaronu pene albo innego
150g (masa sucha) soczewicy zielonej – najlepiej ugotować wcześniej
1-2 papryki
3 pomidory, albo poza sezonem może być przecier pomidorowy z kartonika
2 małe pory, albo spora cebula
odrobina oliwy do smażenia
pół papryczki chili
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Makaron ugotować al dente. Na patelni (najlepiej woku) na odrobinie oliwy podsmażyć pora i drobno pokrojoną papryczkę chili. Dorzucić pokrojoną w paski paprykę, i dolać odrobinę wody. Dusić aż papryka będzie miękka. Dodać zmiksowane pomidory (albo przecier) i soczewicę poddusić jeszcze chwilę. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
1 komentarz:
Takie szybkie dania często są też najsmaczniejsze:) zwłaszcza z makaronem, pycha
Prześlij komentarz