sobota, 3 marca 2012

Razowe? Pełnoziarniste? muffiny cytrynowo-czekoladowe

Nie jestem pewna czy mąka razowa i pełnozianista to to ten sam produkt. Niby używam tych nazw zamiennie, ale jak się tak bliżej zastanowić to nie wiem. Mam nawet książkę  o pieczeniu chleba, gdzie jest wyraźny podział ma "pełnoziarnistą" i "razową" mąkę. Książka niestety nie wyjaśnia na czym różnica polega.
Postanowiłam na własną rękę zgłębić temat, ale okrazało się to wcale nie proste.
Szukałam w Googlach i Wikipedi, na różnych forach. I raz wynika, że to te same mąki
 a innym razem, że nie. Ile miejsc, ile pytań - tyle różnych odpowiedzi. Niedowiedziawszy się więc nic konkretnego, pytam WAS. Czy razowa i pełnoziarnista to ta sama mąka?
Odpowiedzi wpisujcie w komentarzach.
Z góry bardzo dziękuję za podzielenie się wiedzą i zapraszam na muffiny.
Razowe?
Pełnoziarniste?
Na pewno cytrynowo-czekoladowe
dietetyczne i pyszne

Składniki:
1 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (daję drobną typ 1850)
1 szklanka mąki orkiszowej pełonizarnistej (drobnej)
2 białka
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki mleka
skórka otarta z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
3 łyżki fruktozy (można dać więcej bo wychodzą mało słodkie)
płaska łyżeczka sody
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżki kakao odtłuszczonego

Suche składniki mieszamy w jednej misce. W drugiej mieszamy mokre składniki. Łączymy jedne z drugimi, mieszając krótko (mogą być grudki). Foremki na muffiny wypełniamy w 3/4 masą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut w temp. 180C

3 komentarze:

slyvvia pisze...

Wyglądają prześlicznie :D

Kaś pisze...

ale puszyste Ci wyszły, za takie przepisy lubię mm :)
co do mąk, nie jestem pewna, ale taka jest moja teoria: mąka pełnoziarnista może być grubo lub drobnomielona. grubomielona (raz, z mnóstwem otrębów) jest mąką razową - tak więc każda mąka razowa jest pełnoziarnista, ale już nie każda pełnoziarnista jest razowa (ta drobnomielona nie jest traktowana jako razowa) :)
oczywiście mogę się mylić :D

Cytrynka pisze...

Cytrynowo-czekoladowe? Ciekawe :)
Wydaje mi się, że mąka pełnoziarnista jest odrobinę "lżejsza" - z mniejszą ilością otrębów, zarodków i "odpadów" z mielenia niż mąka razowa.